Der kan tildeles fortrinsadgang, hvis borgere har vanskeligt ved at opnå ansættelse grundet et handicap. Ordningen har til formål at styrke beskæftigelsesmulighederne for personer med handicap.
Ordningen indebærer, at ansøgere med et handicap, kan søge offentligt opslåede stillinger med fortrinsadgang. Dette gælder også elevpladser, taxibevillinger, kiosker og stadepladser.
Hovedreglen er, at ansøgere, der benytter fortrinsadgangen, har ret til at komme til en ansættelsessamtale. Dette er under forudsætning af, at ansøgeren opfylder de formelle uddannelseskrav til den ledige stilling, når personen med handicap søger en stilling på egen hånd, dvs. uden om jobcenteret. Hvis personen med handicap søger via jobcenteret, så vurderer det lokale jobcenter, om personen med handicap kan bestride den ledige stilling.
Man ansættes, hvis arbejdsgiveren vurderer, at man er den bedst kvalificerede til jobbet. Hvis arbejdsgiveren ikke ønsker at ansætte ansøgeren, der har søgt stillingen med fortrinsadgang, skal arbejdsgiveren give jobcenteret en skriftlig redegørelse for, hvorfor ansøgeren ikke ønskes ansat. Arbejdsgiver skal derudover vente med at besætte stillingen, til der er gennemført en dialog med jobcentret, hvor der forhandles om, hvorvidt ansøgeren alligevel vil kunne ansættes i stillingen.
I praksis lægges personens egen vurdering af handicappet til grund. Det er forudsat, at arbejdspladsen ikke indhenter helbredsoplysninger, herunder dokumentation, for handicappet, eftersom der ikke er hjemmel i kompensationsloven til, at arbejdsgiver kan indhente dokumentation for handicap i forbindelse med ansøgning med fortrinsadgang.
Et selvvurderet handicap kan adskille sig fra kompensationslovens handicapbegreb . Det afgørende i forhold til fortrinsadgang er dermed, om den pågældende ansøger er af den opfattelse, at vedkommende har en funktionsnedsættelse, som medfører en barriere i den pågældende stilling.
Du kan se mere på STAR’s hjemmeside om fortrinsadgang