Der er mulighed for at bevilge hjælp eller særlig personlig støtte til personer med handicap gennem ordningen om personlig assistance. Støtten kan tildeles, hvis de møder barrierer i deres arbejdsopgaver grundet et handicap. Ordningen kan også kombineres med øvrige støttemuligheder.
En personlig assistent kan hjælpe borgeren med et handicap med både praktiske og strukturelle opgaver. En personlig assistent kan fx hjælpe med specifikke løft, sekretær- eller chaufførbistand, korrekturlæsning eller særlig støtte og hjælp til at skabe struktur, overblik og kvalitetssikring af opgaver.
Den personlige assistent kan også fungere som tolk, hvis der er behov for tegnsprogs- eller skrivetolk.
Ved en 37 timers ansættelse kan der som udgangspunkt bevilges personlig assistance i op til maksimalt 20 timer om ugen, hvis der er behov for hjælp til opgaver, der er nødvendige for, at den ansatte kan varetage sit job. Dette kræver dog, at den ansattes kompetencer matcher personens opgaver i jobbet, så handicap og job er foreneligt.
Timetallet nedsættes forholdsmæssigt ved færre arbejdstimer. Der kan ikke ydes tilskud til personlig assistance til mere end fuld normal arbejdstid. Der skal desuden ske forholdsmæssig nedsættelse af timerne til personlig assistance, hvis borgeren arbejder mere end 37 timer.
I tilfælde, hvor der er tale om flere eller meget omfattende handicap, kan der tildeles assistance i op til fuld tid, dvs. 37 timer ved 37 timers ansættelse, hvis der er behov for hjælp i et job, der matcher den ansattes kompetencer.
Hvis personen arbejder under 37 timer om ugen, kan borgeren forholdsmæssigt få op til 20 timers personlig assistance.
En personlige assistent kan fx være en eller flere kollegaer, som allerede er ansat på arbejdspladsen. Det er også muligt at få bevilget en assistent, der ansættes i virksomheden, rekvirere en assistent hos et vikarbureau eller rekvirere en skrive- eller tegnsprogstolk, hvis der er behov for tegnsprogstolkning. Arbejdsgiver kan efter anmodning få bevilget tilskud til den personlige assistents løn fra jobcenteret i den lokale bopælskommune, hvis dette vurderes muligt at bevilge.
Der kan ydes personlig assistance til ledige, lønmodtagere og selvstændigt erhvervsdrivende, der på grund af en varig og betydelig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse har behov for særlig personlig assistance i det konkrete ansættelsesforhold.
Kriteriet om, at en person skal have en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, der både er varig og betydelig, er ikke i sig selv nok til, at der kan bevilges assistance. Der skal – i det konkrete ansættelsesforhold – også være identificeret et behov for personlig assistance.
Afgørende for, om der kan ydes støtte til personlig assistance, er, dels om dette kan medvirke til, at en person med handicap ikke mister sit arbejde, dels at gøre det muligt for en person med handicap at få beskæftigelse eller at etablere egen virksomhed.
Der kan ikke ydes tilskud til personlig assistance, hvis erhvervet er uforeneligt med funktionsnedsættelsen. Kommunen skal her vurdere, i hvor høj grad borgeren kan deltage i udførelsen af det, der er arbejdets egentlige indhold. Det afgørende er, om der fortsat er et betydeligt selvstændigt indhold i arbejdet, når der ses bort fra den personlige assistents arbejde. Personen med handicap selv skal kunne udføre det væsentligste indhold i arbejdet.